RESTAURANGER OCH STORKÖK
Säkra restauranger och storkök
Brandskyddskontroll - restaurang och storkök
I Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) tydliggörs fastighetsägarens och användarens skyldigheter att vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att förhindra skador till följd av eldsvåda.
Brandskyddskontroll - restaurang och storkök
I Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) tydliggörs fastighetsägarens och användarens skyldigheter att vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att förhindra skador till följd av eldsvåda.
Imkanalsbrand
Konsekvenserna av en imkanalsbrand kan i sak- och egendomsvärde vara mycket allvarliga. Därtill ska läggas riskerna för att tredje man drabbas. Med brandskyddskontrollen får fastighetsägaren en garant för att undvika förödelse, driftsstopp och mänsklig skada.
Imkanalsbrand
Konsekvenserna av en imkanalsbrand kan i sak- och egendomsvärde vara mycket allvarliga. Därtill ska läggas riskerna för att tredje man drabbas. Med brandskyddskontrollen får fastighetsägaren en garant för att undvika förödelse, driftsstopp och mänsklig skada.
Kolgrill
Kolgrillar i storkök blir allt vanligare och regelverket uppfattas av många fastighetsägare som otydligt. Klart är dock att det anses olämpligt att en kolgrill ansluts till imkanalen eller till övrig ventilation. För att begränsa risken av eldspridning bör en kolgrill alltid anslutas till en separat kanal som är soteldsbeständig eller i svartplåt (minimikrav). Avstånd mellan filter och kolgrill bör aldrig vara under en meter. Större avstånd kan krävas beroende på strålningsintensiteten.
Kolgrill
Kolgrillar i storkök blir allt vanligare och regelverket uppfattas av många fastighetsägare som otydligt. Klart är dock att det anses olämpligt att en kolgrill ansluts till imkanalen eller till övrig ventilation. För att begränsa risken av eldspridning bör en kolgrill alltid anslutas till en separat kanal som är soteldsbeständig eller i svartplåt (minimikrav). Avstånd mellan filter och kolgrill bör aldrig vara under en meter. Större avstånd kan krävas beroende på strålningsintensiteten.
Det här kontrolleras
Enligt reglerna för restauranger och storkök (samt jämförbara inrättningar) ska frånluftskanalerna kontrolleras från det utrymme där matlagning eller uppvärmning av mat sker. I kontrollen undersöks också eventuella delar som monterats till kanalen som fläkt, avskiljare och spjäll. Även takbeläggning och andra tillhörande byggnadsdelar som bjälklagsgenomföringar, samt taksäkerhetsanordningar omfattas av kontrollplikten.
Det här kontrolleras
Enligt reglerna för restauranger och storkök (samt jämförbara inrättningar) ska frånluftskanalerna kontrolleras från det utrymme där matlagning eller uppvärmning av mat sker. I kontrollen undersöks också eventuella delar som monterats till kanalen som fläkt, avskiljare och spjäll. Även takbeläggning och andra tillhörande byggnadsdelar som bjälklagsgenomföringar, samt taksäkerhetsanordningar omfattas av kontrollplikten.
Våra kontrollpunkter
• Sotbildning och beläggning (fett).
• Skador eller förändring av tekniskt utförande.
• Temperaturförhållanden.
• Tryckförhållanden och täthet.
• Drift och skötsel
Våra kontrollpunkter
• Sotbildning och beläggning (fett).
• Skador eller förändring av tekniskt utförande.
• Temperaturförhållanden.
• Tryckförhållanden och täthet.
• Drift och skötsel
Vi kommer när det passar dig
Vi försöker alltid att planera vårt uppdrag så att dina gäster inte störs. Då många restauranger har öppet från lunch till sent om kvällarna kan vi utföra vårt arbete efter stängning eller före öppnandet, helt efter överenskommelse med respektive fastighetsägare.
Vi kommer när det passar dig
Vi försöker alltid att planera vårt uppdrag så att dina gäster inte störs. Då många restauranger har öppet från lunch till sent om kvällarna kan vi utföra vårt arbete efter stängning eller före öppnandet, helt efter överenskommelse med respektive fastighetsägare.
Tillträde till köket
Enligt lag har skorstensfejarmästaren ansvaret att utföra sotning, rensning eller brandskyddskontroll enligt en fastställd intervall. Därför har den som utför arbetet också laglig rätt till tillträde, samt att få nödvändiga upplysningar och handlingar av fastighetsägaren.
Tillträde till köket
Enligt lag har skorstensfejarmästaren ansvaret att utföra sotning, rensning eller brandskyddskontroll enligt en fastställd intervall. Därför har den som utför arbetet också laglig rätt till tillträde, samt att få nödvändiga upplysningar och handlingar av fastighetsägaren.
Intervaller för sotning, brandskyddskontroll och ventilationsrengöring
Den lagreglerade fristen för brandskyddskontroll är vartannat år och sotning/rensning sker 1-3 gånger per år beroende på verksamhet (beräknas bland annat utifrån antal måltider som serveras per dygn). Fristerna bestäms av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) och grundar sig på Räddningsverkets föreskrifter och allmänna råd om rengöring och brandskyddskontroll.
Intervaller för sotning, brandskyddskontroll och ventilationsrengöring
Den lagreglerade fristen för brandskyddskontroll är vartannat år och sotning/rensning sker 1-3 gånger per år beroende på verksamhet (beräknas bland annat utifrån antal måltider som serveras per dygn). Fristerna bestäms av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) och grundar sig på Räddningsverkets föreskrifter och allmänna råd om rengöring och brandskyddskontroll.
Ny som restaurangägare
Om du planerar att ta över en befintlig restaurang kan du alltid kontakta oss för att få veta vad som gäller och vilka överenskommelser vi har haft med den tidigare ägaren. Har du redan tagit över en rörelse måste du meddela ägarförändringen till oss. Vi vill naturligtvis ha goda relationer med våra kunder och en bra början är att vi har korrekta uppgifter i vårt register.
Ny som restaurangägare
Om du planerar att ta över en befintlig restaurang kan du alltid kontakta oss för att få veta vad som gäller och vilka överenskommelser vi har haft med den tidigare ägaren. Har du redan tagit över en rörelse måste du meddela ägarförändringen till oss. Vi vill naturligtvis ha goda relationer med våra kunder och en bra början är att vi har korrekta uppgifter i vårt register.
Restaurang och storkök - säker miljö