Logotype
HEM
TJÄNSTER
  • Alla tjänster
  • Sotning
  • Brandskyddskontroll
  • Besiktning
  • Ventilation och OVK
  • Täthetsprovning
  • Radonmätning
FASTIGHETER
  • Alla fastigheter
  • Villor
  • Flerbostadshus och brf
  • Restauranger och storkök
  • Industrier
FRÅGA SOTAREN
OM OSS
  • Om Sotaren
  • Karriär
  • Sotarhistoria
NYHETER
OMBOKNING
  • Arvika
  • Forshaga
  • Grums
  • Hammarö
  • Karlstad
  • Kil
  • Norrköping
  • Säffle
  • Söderköping
  • Åmål
HITTA DIN SOTARE
Logotype
  • HEM
  • TJÄNSTER
    • Alla tjänster
    • Sotning
    • Brandskyddskontroll
    • Besiktning
    • Ventilation och OVK
    • Täthetsprovning
    • Radonmätning
  • FASTIGHETER
    • Alla fastigheter
    • Villor
    • Flerbostadshus och brf
    • Restauranger och storkök
    • Industrier
  • FRÅGA SOTAREN
  • OM OSS
    • Om Sotaren
    • Karriär
    • Sotarhistoria
  • NYHETER
  • OMBOKNING
    • Arvika
    • Forshaga
    • Grums
    • Hammarö
    • Karlstad
    • Kil
    • Norrköping
    • Säffle
    • Söderköping
    • Åmål
  • HITTA DIN SOTARE

FAQ Eldning


Vilken typ av ved ska jag använda?
Använd torr, ren och lagom kluven ved. Fukthalten bör ligga under 20 %. Fuktig ved ger sämre förbränning, mer rök och ökad risk för sotbildning.

Kan jag elda i min öppna spis varje dag?
Öppna spisar är oftast byggda för trivseleldning, inte för kontinuerlig uppvärmning. Eldning 1–2 timmar åt gången är lagom.

Får jag elda papper, målat trä eller sopor?
Nej. Det är endast tillåtet att elda rent, obehandlat trä. Annat material kan ge giftiga gaser och skada skorstenen.

Hur vet jag om min skorsten är säker att elda i?
Skorstenen ska vara sotad och brandskyddskontrollerad enligt gällande intervall. Om det var länge sedan eller om du gjort förändringar i eldstaden, bör en sotare göra en besiktning innan du eldar igen.

Vad ska jag tänka på innan jag tänder elden?
Kontrollera att spjället är öppet, att draget fungerar och att rökgången inte är blockerad. Tänd alltid med små vedträn och tändpapper, aldrig med tändvätska.

Behöver jag ha en brandsläckare hemma?
Ja. En 6 kg pulversläckare och en brandfilt rekommenderas i närheten av eldstaden.

Hur tänder jag på rätt sätt?
Placera tändpapper och mindre stickor överst på veden (“tänd uppifrån”). Det ger en snabbare uppvärmning, mindre rök och renare förbränning.

Varför ryker det in när jag tänder?
Det kan bero på kall skorsten, dåligt drag eller för mycket ved på en gång. Prova att förvärma skorstenen genom att hålla upp en hoprullad tidning som brinner i spjällöppningen i någon minut.

Hur mycket ved ska jag lägga in?
Fyll aldrig hela eldstaden. En lagom mängd är 1/3 till hälften av eldstadens volym. Det ger bättre syretillförsel och effektivare förbränning.

Vad ska jag göra när elden brunnit ut?
Stäng spjället när glöden slocknat och röken försvunnit. På så sätt bevarar du värmen i huset och minskar kallras i skorstenen.

Hur tar jag hand om askan?
Låt askan svalna helt i eldstaden eller i en plåthink med lock. Förvara den utomhus då aska kan glöda i flera dygn.

Vad är en soteld?
En soteld uppstår när tjära och sot i skorstenen antänds. Temperaturen kan då stiga till över 1000 °C och orsaka sprickor eller brand.

Hur undviker jag soteld?
Elda med torr ved, se till att ha god lufttillförsel och låt sotaren sota enligt intervall. Undvik att “pysa” elden (för lite syre) då det ökar risken för tjärbildning.

Vad gör jag om det börjar brinna i skorstenen?
Stäng alla spjäll och tilluftsventiler, larma 112 och lämna huset. Försök inte släcka själv. Kontakta sotaren efteråt för besiktning.

Vad ska jag göra om det börjar ryka eller lukta bränt?
Stäng tilluft, öppna fönster i rummet och ring 112. Utrym vid behov. Låt räddningstjänsten avgöra om eldstaden kan användas igen. En besiktning är alltid obligatorisk efter en soteld, även om branden verkade liten.

Kontakta Sotaren
Tillbaka




© 2025 Sotaren
Integritetspolicy




© 2025 Sotaren
Integritetspolicy
Hitta din sotare
Hitta din sotare